De effectiviteit van videomarketing

De effectiviteit van videomarketing

Je ziet ze steeds vaker opduiken: video’s waarin een bepaald product of een bepaalde dienst wordt aangeprezen. Niet alleen is deze vorm van marketing populair, hij is ook nog eens effectief. Dit medium behoort tot de grootste trends en ontwikkelingen in de e-commerce. Videomarketing is niets meer dan promotie door middel van video’s. Video’s beantwoorden aan de behoefte van de consument aan relevante content. Het promoten van jouw product of dienst met behulp van een video is een waardevolle aanvulling op je marketingstrategie.

De voordelen van videomarketing op een rijtje

Aan videomarketing zitten meerdere voordelen verbonden. Zo wordt je product of dienst tastbaarder, waardoor het een grotere aantrekkingskracht op potentiële kopers krijgt. Zo genereer je meer leads en daarmee dus ook meer conversie. Ook maakt de toevoeging van video’s je promotie afwisselender. Hiermee houd je niet alleen de aandacht vast van de reeds geïnteresseerde doelgroep, maar bereik je ook een groter publiek. Er is namelijk een grote groep consumenten die de voorkeur geeft aan videocontent boven geschreven content.

Een aantal leuke weetjes over videomarketing:

  • Social video genereert 1200% meer interactie dan tekst en afbeeldingen gecombineerd.
  • YouTube heeft ca. 1 miljard gebruikers, bijna 1/3 van het internet
  • 55% van de internetters bekijkt elke dag video’s
  • 12% van bezoekers koopt het product wat in de video-advertentie wordt genoemd.
  • Bijna 50% van de internetgebruikers zoekt voor video’s van het product voordat ze de winkel bezoeken.
  • Vier op de vijf consumenten vinden video prettig om te kijken.

Minimaal budget, maximaal effect

Voor het toepassen van videomarketing is slechts een beperkte mate van technische kennis vereist. Ook kunnen video’s tegen lage kosten worden gemaakt. Hierdoor is de verhouding tussen kosten en resultaten erg goed te noemen. Een video kan je conversie namelijk met wel tientallen procenten doen stijgen, zeker wanneer je hem op de juiste plaatsen gebruikt. Een online consument schaft een product bijna twee keer zo snel aan wanneer hij er een video van heeft gezien. Videomarketing is dus haalbaar met een klein budget en werpt flink zijn vruchten af.

Hoe zit het met de SEO in videomarketing?

Video’s bevatten geen geschreven content en kunnen dus niet SEO-proof gemaakt worden, horen we jou als kritische denker haast overpeinzen. Toch is dat lang niet helemaal waar. Het ontbreken van geschreven content hoeft geen probleem te zijn. Alhoewel zoekmachines de inhoud van video’s niet analyseren, kun je in diezelfde zoekmachines toch hoog scoren. Bijvoorbeeld wanneer je je video’s opneemt in je blogartikelen. Zo combineer je verschillende soorten content met elkaar. Een artikel met een link naar een video scoort daardoor hoger dan een artikel dat geen video bevat.

Onderscheidend met video’s

Sterker nog, eigenlijk zijn video’s juist veel effectiever dan blogberichten. Schrijf je namelijk een blogbericht, dan doe je onderzoek naar de vindbaarheid van de zoekwoorden. Maar je bent natuurlijk lang niet de enige die dat doet. Elke ondernemer die hetzelfde product of dezelfde dienst aanbiedt als jij, doet zijn ‘marketinghuiswerk’. Jullie weten allemaal wat de interessantste zoekwoorden zijn. Maar dat betekent ook dat jullie content grotendeels overlapt. Hierdoor ben je minder onderscheidend en dus is de kans dat jij bovenaan in Google verschijnt, een stuk kleiner.

Volgens worldometers.info worden er dagelijks miljoenen blogs gemaakt. Ben je dan nog uniek? En moet ik dan helemaal stoppen met blogs? Nee natuurlijk niet! Een goede mix van alle marketinguitingen is van groot belang.

De bezoekduur van potentiële klanten verhogen

De voordelen houden maar niet op. Jouw ranking op Google verbetert namelijk niet alleen vanwege je onderscheidende content, maar ook vanwege de langere bezoekduur die het oplevert. Het opnemen van videocontent in je marketingstrategie is namelijk ook een slimme manier om de ‘time on page’ te verhogen. Dit staat voor de tijd die een internetgebruiker op jouw pagina spendeert. Een zoekmachine als Google interpreteert dit als een hoge waardering van bezoekers. En een door bezoekers gewaardeerde website hoort volgens Google wat hoger in de lijst.

Waar gebruik je je video’s?

Behalve in blogs kun je je video’s op tal van andere plaatsen gebruiken. Bijvoorbeeld op sociale media of op je homepage. Van de eerste is onomstotelijk bewezen dat je content een bijna dubbel publiek bereikt. Alhoewel video’s op Facebook en Instagram populair zijn, is YouTube nog steeds het allerbeste kanaal om dit soort content te delen. Ook is een video op je homepage of landingspagina een schot in de roos. Een video betrekt de bezoeker als het ware meteen bij jouw omgeving.

Korte resumé, je kan je video’s gebruiken in:

  • Je eigen website
  • Social media
  • Youtube (ook als reclamevideo)

Inzet van video’s voor awareness of decision

Als je potentiele klanten nog niet bekend zijn met je product of dienst kan je video hen informeren of het bestaan van jouw oplossing. Mogelijk is jouw oplossing een behoefte die de klant nodig heeft. Dit zijn vaak kortere commercial video’s maar het kan ook een vlog zijn.

Als een kritische klant opzoek gaat naar de beste versie van een product of dienst, kan een productvideo de klant mogelijk over de streep trekken. De video kan helpen in het decision proces.

De duur van een video is in ieder proces anders. Afhankelijk van het onderwerp, het kanaal en de fase waarin de klant zich bevindt. Vanzelfsprekend mag een productvideo langer duren dan een commerciële pitch.

We hebben je interesse gewekt hè?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen 24 uur contact op, dan kunnen we snel verder.