Het Google Maps-kaartje is van mijn site verdwenen

Bijna elke website heeft het: een Google Maps-plattegrond met daarop een ‘druppel’ om aan te geven waar jouw bedrijf is gevestigd. Een bezoeker van jouw contactpagina kan door te scrollen of te klikken eenvoudig de route naar je pand zien. Perfect! Althans, tot afgelopen zomer… Google heeft namelijk besloten om een vergoeding te vragen voor het integreren van Google Maps API’s in websites. Fasegewijs zien we nu dat de plattegronden op websites niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen of te herstellen.

Boost Creators op Google maps

Was Google eerste gewend om in een (gratis) abonnent structuur haar diensten aan te bieden, zien we steeds vaker een verschuiving dat Google een bedrag per klik (‘Pay as you go’-systeem) gaat vragen. Zo ook bij het gebruiken van de Google Maps-plattegronden. Voor veel websites-bezitters blijft het gebruik van de plattegrond gratis: men krijgt per maand een tegoed van € 200,00 en volgens kenners staat dit gelijk aan 25.000 pagina bezoekers per dag. Echter gaat Google nu een vergoeding in rekening brengen als men boven het bedrag van € 200,00 per maand uitkomt. Men dient een account aan te maken, inclusief een koppeling met een credit card.

Gelukkig valt het omzetten allemaal best wel mee. Volg onderstaande stappenplan om je plattegrond op je website weer werkend te krijgen:

Log in op Google (en als je deze nog niet hebt, dien je er één aan te maken) en bezoek de Google Developers-pagina.

Klik op de blauwe button ‘Get started’.
Vink ‘Maps’ en eventueel ‘Routes’ aan.
Vul een projectnaam in (bijv. Google Maps <naam bedrijf> en klik op ‘Continue’.
Wacht eventjes (niet weg klikken).
Na het wachten kun je de facturering inschakelen (eventueel dien je hiervoor een account aan te maken).

Na het invullen en aanmaken ontvang je een API-Key. Deze kun je (laten) installeren op je website. De Google Maps is nu weer goed zichtbaar op je website.