Zijn je accounts goed beveiligd?

Je kent het wel, wil je even snel een toner voor de printer of je relatiegeschenk bestellen en bij het afronden worden je accountgegevens gevraagd. Je adres, geboortedatum, eerste liefde van je moeder en het geslacht van de kat van je collega. Alles vul je in. Vervolgens krijg je nog wekenlang mailtjes met kortingen, nieuwsbrieven en andere acties.

Boost Creators over veilige wachtwoorden

Onderzoek

De gemiddelde Nederlander heeft 25 onlineaccounts om bijvoorbeeld in te loggen bij de bank, sociale media en webshops. Dat blijkt uit onderzoek van het programma Kassa XL. Het slimste is om voor elk onlineaccount een uniek wachtwoord te verzinnen maar uit het onderzoek van Kassa XL, uitgevoerd door onderzoeksbureau Team Vier, blijkt dat slechts een kwart van de mensen (27%) dat doet. Driekwart van de mensen (73%) hergebruikt hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts.

Wij adviseren om wachtwoorden te verzinnen bestaande uit minimaal twaalf karakters. Daarnaast moet het wachtwoord minstens een kleine letter, een hoofdletter, een cijfer en een speciaal teken bevatten. Bij veel sites wordt het je al verplicht om verschillende karakters te gebruiken.

Een ander bureau deed onlangs onderzoek naar de meest voorkomende wachtwoorden ter wereld. Er werden meer dan 10 miljoen wachtwoorden die op het internet stonden geanalyseerd. Wij schrokken van de uitkomsten.

Maar liefst 17% van de wereldbevolking had de combinatie 123456 als wachtwoord. Ook een van de meest gehackte wachtwoorden ter wereld. Andere wachtwoorden die in de top 10 voorkomen zijn; 111111, password en qwerty.

Bedrijven

Ook veel bedrijven maken zich schuldig aan een slechte online beveiliging. Onlangs werden de wachtwoorden van ruim 900 Nederlandse bedrijven online aangeboden. Dit voor bedragen tussen de 4 en 15 dollar. De wachtwoorden staan op een Russische website dat in totaal 64.000 internationale inloggegevens verkoopt.

Het RTL Nieuws nam de proef op de som en kocht van vier bedrijven de wachtwoorden op. Met deze wachtwoorden wisten ze onder meer binnen te komen bij een grote fysiotherapiepraktijk met ruim tienduizend patiënten, waar ook topsporters worden behandeld. Met het gekochte wachtwoord kon ingelogd worden in het account Test, waarmee de IT-beheerder op afstand de computers kon beheren. Het wachtwoord zelf was Welkom123.

Via het account kreeg de site toegang tot documentatie, waaronder behandelplannen en doktersverwijzingen. Verder waren er privégegevens als huisadressen en Burgerservicenummers te vinden. De praktijk heeft, net als de vier andere bedrijven waar wachtwoorden van gekocht werden, de beveiliging aangepast na de melding van RTL Nieuws.

Advies

Heb je een lange tijd jouw wachtwoorden nog niet vernieuwd en/of zijn jou wachtwoorden te eenvoudig? Overweeg dan maar eens om een nieuw wachtwoord in te stellen. Ben je nou niet creatief? Geen probleem. Op het internet zijn er tal van wachtwoordengenerators te vinden.

Wij adviseren om wachtwoorden te verzinnen bestaande uit minimaal twaalf karakters. Daarnaast moet het wachtwoord minstens een kleine letter, een hoofdletter, een cijfer en een speciaal teken bevatten. Bij veel sites wordt het je al verplicht om verschillende karakters te gebruiken.